Kalksten

Jura Grey mattslipad

Bänkskivor av kalksten – dinosaurier i ditt hem

Kalksten har använts som byggmaterial från Egyptens pyramider till dagens moderna arkitektur. Bergartens karaktär ligger i dess styrka, dess motståndskraft mot yttre påverkan och dess originella struktur, skapad av fossilier.

Kalksten är en sedimentär bergart som bildats under miljontals år i hav, floder och sjöar som resultat av att rester av flora och fauna sedimenterats. Därför kan man i kalkstensskivors mönster hitta karakteristiska fossil av djur och växter som ger varje sten ett unikt utseende. Kalksten har använts för att bygga hus och fästningar sedan forntiden och har också använts till att forma vackra skulpturer. Nu för tiden används kalksten till fasader och interiörer, till exempel i kombination med trä eller för att skapa livsmiljöer i klassiska, harmoniska färgtoner.

Kalksten har i årtionden varit ett populärt material för golvplattor, trappor och fönsterbrädor. Kalksten får numera allt större uppmärksamhet aven som bänkskivematerial i kök och ytbeklädnad i badrum. I vårt sortiment hittar du bland annat Jura Grey som är fullt av liv från juraperioden. Denna kalksten från Bayern i Tyskland har ett snirkligt och marmorerat mönster där man kan ana djur från dinosauriernas tid och konturerna av förhistoriska växter. Materialets mönster är lungt men ger stenen liv, lust gråa och beigea toner förenar trendighet och naturens värme. Ytor av kalkstenen Jura Grey passar bra tillsammans med inredning i ljusa beigea och vita toner.

Om du hellre vill ha lugnare, mörkare färgtoner ,passar Azul Valverde från Portugal för dig. Eftersom det är ett mörkt material blir det ett iögonfallande inredningselement i interiörer i ljusa toner. Azul Valverde passar både klassiska och moderna kök, särskilt i inredningar i industriell stil.

Kalksten som bänkskiva kräver lite mer uppmärksamhet än till exempel granit. Om du är ute efter en underhållsfri bänkskiva som är lika elegant som kalksten så finns det i Granitops sortiment kvartssten som påminner om kalksten